Egyszeri szoftver vásárlás vagy előfizetés?

  A szoftver gyártók körében egyre jellemzőbb az előfizetéses modellre átváltás az egyszeri vásárlás helyett (vagy esetleg mindkettőre van lehetőség). Nem is annyira régen ez a víruskeresőket leszámítva a szoftverek esetén nem igazán volt jellemző.

  Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk összeszedni az előfizetés mellett és ellene szóló érveket.

  Miért JÓ nekünk az előfizetés ahelyett, hogy egyszer megvennénk egy szoftvert és használnák az idők végezetéig?

  A legfontosabb érv talán az, hogy havonta kell fizetnünk szoftver árának töredékét. Nézzük meg mit jelent ez az egyik legismertebb szoftver óriás, az Adobe esetén. legnépszerűbb termékeik egyike a Photoshop, ami korábban több százezer forintért volt megvásárolható. Jelenleg előfizetéssel havonta pár ezer forint, ami bárki számára megfizethető, ellenben a korábbi egyszeri díjjal. Szóval ha valaki grafikával szeretne foglalkozni, akkor jogtisztán juthat hozzá minden gond nélkül, ami az előfizetéses modellre váltás előtt már jóval nagyobb problémába ütközött.

  Az sem elhanyagolható, hogy mindig megkapjuk a legújabb változatát az adott szoftvernek. A szoftverek világában jellemző, hogy csak az a főverzió ingyenes, amit megvettünk, minden tovább újabb főverzióért már fizetnünk kell. De van hogy még az alverzióra történő frissítés sem ingyenes.

  Főverzió például: 3, 4, 5, 6, 7…
  Alverzió például: 3.1, 4.2, …

  Egy drága szoftver esetén természetesen a frissítés sem olcsó.

  Kiegészítő szolgáltatásokat is kaphatunk, az Adobe esetén ez egy halom plusz szolgáltatást jelent.

  Nem példa nélküli, hogy több számítógépen is használhatjuk az előfizetéses szoftvereket.

  Bármikor felfüggeszthetjük az előfizetést, ha éppen nincs rá szükségünk.

  Miért NEM JÓ nekünk az előfizetés ahelyett, hogy egyszer megvennénk egy szoftvert és használnák az idők végezetéig?

  A legfőbb ellenérv, hogy folyamatosan fizethetünk, ami egy idő után több lehet, mint egyszeri vásárlás esetén. Persze azt látni kell, hogy ha például havi 4000Ft az előfizetés és 300 000Ft-ba kerülne egyébként az adott szoftver, akkor több mint 6 évig tart, amire kifizetjük ezt az összeget. Olcsó szoftverek esetén nincs értelme az előfizetésnek és általában nincs is rá lehetőség.

  Megeshet, hogy ragaszkodunk a szoftver egy adott verziójához. Ilyenkor ha meg is tehetjük, hogy nem frissítünk az új verziókra, egy új számítógépen akkor is a legújabb a verziót kapjuk meg (vagy az aktuális számítógépen egy újabb telepítés során).